Икономически анализ - България 2019

Анализ на държава

  • България
  • Обща икономика

October 2019

Политическата нестабилност остава проблем за дългосрочните перспективи за икономически растеж, докато корупцията и бюрокрацията все още пречат на бизнес средата.

bul 2019 pic1

bul 2019 pic3

 

Политическа обстановка

Остава известна политическа нестабилност

След предсрочните избори, проведени през март 2017 г. Бойко Борисов от дясноцентристката партия ГЕРБ стана премиер за трети път. Той оглавява коалиционното правителство на ГЕРБ и националистическата партия "Обединени патриоти", които заедно са едва с малко мнозинство в парламента (122 от 240 места).

Предсрочните избори станаха необходими, след като предишното правителство на Борисов подаде оставка, след като Румен Радев, кандидат - социалист, спечели президентските избори през ноември 2016 г.

Политическото недоволство остава високо, особено поради бавния напредък в борбата с корупцията и проблемите на социалното благосъстояние. Докато действащото правителство провежда политика на ЕС, социалистическата партия и президентът Радев подкрепят по-тесните политически и икономически отношения с Русия.  

Икономическа ситуация

Очаква се стабилен икономически растеж през 2019 и 2020 година

Очаква се икономическият растеж да се ускори през 2019 г., воден предимно от по-силния износ и нарастващото вътрешно търсене. Предвижда се икономическата експанзия да загуби известна скорост през 2020 г., тъй като се очаква се забавяне на растежът на износа, частното потребление и инвестициите, както и влошовне на условията за финансиране. Очаква се откриването на работни места да загуби известна скорост и безработицата да нарасне умерено през 2020 г.

След лек излишък през 2018 г. фискалната консолидация трябва да доведе до минимлни бюджетни дефицити през 2019-20 г. и излишъци след това. Публичният дълг остава устойчив, с 20% от БВП през 2019 г. през 2020 г.

След банкова криза през 2014 г. в секторът се направиха големи подобрения. Оценката направена за банковия сектор от МВФ за 2016 г. и стрес тестът направен от Централната банка, показват, че секторът е добре капитализиран и по-устойчив на шокове. Повече от 10% от общите кредити обаче все още остават необслужвани, което продължава да представлява заплаха за рентабилността на банките.

Рамката на паричната политика на България е силна със солиден ангажимент към нейния валутен борд (левът е обвързан към еврото), което подкрепя доверието на чуждестранните инвеститори. От друга страна, това обаче ограничава възможностите на България да се бори с външните дисбаланси. Борда е поддържан поради големите международни резерви (повече от осем месеца покритие на вноса) и излишъците по текущата сметка.

Политическата нестабилност остава проблем за дългосрочните перспективи за икономически растеж в България, докато корупцията и бюрокрацията все още пречат на бизнес средата. Високото ниво на емиграция (около един милион българи живеят в чужбина) и свиващото се и застаряващо население (Организацията на обединените нации очаква населението на България да намалее от 7 милиона на 5,2 милиона до 2050 г.) допринася за затруднения на пазара на труда и намалява потенциала за дългосрочен растеж. Липсата на квалифициран персонал вече започна да влияе върху перспективите за растеж на бизнеса.

bul 2019 pic4

 

 

 

 

 

 

 

 

Ограничение на отговорността

Всяка публикация, налична на или от нашите уебсайтове, като например, но не само, уебстраници, доклади, статии, публикации, съвети и полезно съдържание, кратки съобщения за търговия, инфографики, видеоклипове (всяка от тях наричана "Публикация"), се предоставя само с информационна цел и не е предназначена за препоръка или съвет за конкретни сделки, инвестиции или стратегии по какъвто и да е начин за всеки читател. Читателите трябва да вземат свои собствени независими решения, търговски или други, по отношение на предоставената информация. Въпреки че сме направили всичко възможно, за да гарантираме, че информацията, съдържаща се във всяка Публикация, е получена от надеждни източници, Атрадиус не носи отговорност за каквито и да било грешки или пропуски, както и за резултатите, получени от използването на тази информация. Цялата информация в която и да е Публикация се предоставя "такава, каквато е", без гаранция за пълнота, точност, навременност или за резултатите, получени от нейното използване, и без каквато и да е гаранция, изрична или подразбираща се. В никакъв случай Атрадиус, свързаните с него партньорства или корпорации, нито партньорите, агентите или служителите им, не носят отговорност пред Вас или пред когото и да било друг за каквото и да било решение или действие, предприето въз основа на информацията в която и да било Публикация, или за каквато и да било загуба на възможности, загуба на печалба, загуба на продукция, загуба на бизнес или косвени загуби, специални или подобни щети от какъвто и да било вид, дори ако са били уведомени за възможността за такива загуби или щети.