Корпоративна отговорност

Вярваме в бъдещето, изградено върху устойчива търговия с положителни резултати за хората и планетата.

 

 

 

 

mountain

 

 

 

 

Като един от най-големите кредитни застрахователи в света, ние играем важна роля в световната търговия. Това предполага постоянен ангажимент за иновации и подкрепа на най-устойчивите начини за правене на бизнес сега и в бъдеще.

Ние сме напълно ангажирани с изграждането на устойчивост в рамките на собствения си бизнес и с подкрепата на нашите клиенти, за да направят търговията си по-устойчива.

Инициативите за устойчивост и отчетността на Atradius са съгласувани с нашата компания майка GCO. Докладът за устойчивост на GCO за 2022 г. е включен в раздела за свързани документи в долната част на тази страница.

Нашето обещание за устойчивост

Подкрепяме десетте принципа на Глобалния договор на ООН за правата на човека, условията на труд, околната среда и борбата с корупцията и се отчитаме за това чрез нашата компания майка GCO.

Като част от GCO, Атрадиус също така е подписала Принципите на UNEP-FI за устойчиво застраховане и Принципите на UNPRI за отговорно инвестиране.

Нашите амбиции за устойчиво бъдеще

Имаме специален Комитет за ESG, председателстван от нашия финансов директор Клаус Грамлих-Айхер, който провежда редовни срещи. Комитетът е създаден, за да структурира различните ни инициативи в областта на ESG. Също така наехме ръководител на ESG, който да ръководи действията ни през 2023 г. и след това.

Три стълба отразяват различните аспекти на нашите амбиции за устойчивост:  Планетата, хората и просперитета. Стълбът "Планета" се отнася до екологичните аспекти на нашата дейност, стълбът "Хора" - до социалните аспекти, а стълбът "Благоденствие" - до аспектите на управлението. За всеки от стълбовете сме определили набор от амбиции.

Планета

"Насърчаваме търговия, която е положителна за планетата"

Стремим се да:

  • да превърнем портфолиото си в нетно нулево до 2050 г.
  • Да помогнем на нашите клиенти да намерят търговски партньори, които са положителни за планетата
  • Да подкрепим прехода на нашите клиенти към екологично чисто производство и вериги за доставки
  • Да подкрепяме нашите клиенти да намалят въглеродния си отпечатък
  • Да инвестираме отговорно
  • Постигане на въглероден неутралитет в собствените ни операции

Хора

"Ние ценим богатството на половете, расите, културите и характерите"

Стремим се да:

  • Да гарантираме, че сме работодател с равни възможности, независимо от половете, расите и културите
  • Да постигаме стойност чрез многообразие и приобщаване
  • Да подобрим пригодността за заетост
  • Да подкрепяме благосъстоянието на нашите служители
  • Да се отблагодаряваме на обществото и местните общности
  • Стремеж към добър баланс между просперитета на общностите и въздействието върху околната среда
  • Подпомагане/наставничество на устойчиви предприемачи
  • Напътствайте/обучавайте нашите колеги да играят своята роля в допринасянето за по-устойчиво бъдеще

Просперитет

"Ние насърчаваме устойчив просперитет"

Стремим се да:

  • Осигуряване на устойчив растеж на компанията чрез спазване на съответните международни правила и разпоредби за ESG
  • Включване на ESG фактори в нашата рамка за стратегически решения
  • Да се превърнем в предпочитан застраховател, доверен партньор за устойчива световна търговия
  • Да привличаме, мотивираме и задържаме най-добрите таланти, които да ни помагат да постигаме целите си за устойчивост

Научете повече:

Planet

Преминаване на портфолиото ни към нулева нетна стойност до 2050 г.

Ние се ангажираме да постигнем нулеви нетни емисии на парникови газове в нашия бизнес. Ще си поставим прогресивни и научно обосновани цели, които ще ни позволят да допринесем за климатичната неутралност и да постигнем най-добър баланс между научните насоки, рисковите профили и тенденциите за декарбонизация в световната икономика. Периодично ще докладваме за напредъка в постигането на приетите цели.

 

Преминаване на нашите операции към нулево нетно ниво

За да станем въглеродно неутрални в собствените си операции, ние прилагаме нови корпоративни стандарти за недвижими имоти (CRES) с вградени ESG цели за мерки за пестене на енергия и нови процедури за възлагане на обществени поръчки. Намалихме бюджета за пътувания за 2023 г. с повече от 30% в сравнение с 2019 г. и насърчаваме използването на цифрови инструменти за заместване на пътуванията.

 

Отговорни инвестиции

През 2022 г. постигнахме целта да гарантираме, че 10% от нашите инвестиции са устойчиви или оказват устойчиво въздействие. 

 

Търговски партньори с положително отношение към планетата

Стремим се да помогнем на нашите клиенти да намерят планетарно положителни търговски партньори. За да постигнем тази цел, през 2022 г. инвестирахме време, за да намерим подходящ партньор, който да ни подкрепи с оценки на ESG. През 2023 г. ще стартираме множество пилотни проекти, за да проучим възможностите за внедряване на ESG рейтинги в нашите бизнес процеси.

People

Работодател с равни възможности

Общото съотношение на служителите ни в Atradius е балансирано - 51:49 мъже и жени. Това обаче не е отразено на нашите висши ръководни позиции, където все още има място за растеж. Вярваме, че по-голямото разнообразие на всички нива в организацията улеснява вземането на по-добри решения. Ето защо сме поели ангажимент да подобрим баланса между половете на нашите висши ръководни позиции.

Наблюдаваме равните възможности за наемане на работа, заплащане и обучение/обучение в цялата компания Atradius. През 2022 г. 31% от всички мениджъри са жени (включително на висши и по-ниски ръководни позиции). Въпреки това процентът на жените, заети в Надзорния съвет и Управителния съвет, беше съответно 11% и 0%. Освен това през 2022 г. 24% от нашите мениджъри на под-върхово ниво бяха жени.

Амбицията ни е да променим това през следващите пет години чрез разгръщане на многогодишен план за действие. Действията в плана включват: балансиране на разпределението по пол при идентифицирането на потенциални висши профили, стартиране на обучение за несъзнателни предразсъдъци за всички наши мениджъри, организиране на програма за наставничество за жени и разработване на програма за лидерство за жени. През следващите пет години целим по-голям процент от нашите най-висши позиции да бъдат заети от жени, включително: 22% от Надзорния съвет, 17% от Управителния съвет и 26% от позициите ни на по-ниско ниво.

Наблюдаваме и разликата в заплащането на мъжете и жените. Най-голямата разлика в заплащането в рамките на нашите професионални категории в Atradius беше 14% през 2021 г. През 2022 г. тази разлика намаля до 12%. При измерването на разликите в заплащането участват няколко фактора, като например разликите в заплащането в отделните държави, годините опит и сложността на длъжността. Целта ни е да останем под 12% разлика в заплащането за всяка професионална категория на ниво Група. 

Напредъкът в областта на равните възможности за заетост, заплащане и обучение ще бъде внимателно измерван и наблюдаван чрез ключови показатели за ефективност.

Осигуряване на стойност чрез многообразие и приобщаване

Организирахме поредица от уебинари за нашите служители, за да разгледаме ключовите теми на многообразието, равенството и приобщаването (DEI). Те включваха дискусии и изследване на несъзнателните предразсъдъци, доверието, емпатията, начините за насърчаване на психологическата безопасност на работното място и съюзничеството. Това беше първата стъпка към повишаване на осведомеността по тези важни теми и даде възможност на колегите след това да започнат диалог в рамките на компанията и да предприемат стъпки, за да помогнат за превръщането на Atradius в по-приобщаващо работно място.

Prosperity

Осигуряване на устойчив растеж на компанията чрез спазване на съответните международни правила и разпоредби за ESG  

Нашето отчитане на устойчивостта е съгласувано с компанията майка GCO. На годишна база Atradius докладва множество нефинансови теми, свързани с човешките ресурси , доставчиците и околната среда. 

В условията на бързо променящата се законодателна среда в момента анализираме наличните инструменти. По-конкретно се стремим да създадем по-добри условия за ефективно събиране, съпоставяне и отчитане на информацията, необходима за настоящия Доклад за устойчиво развитие на GCO и за всички бъдещи изисквания за отчитане и оповестяване.

Включване на факторите на ESG в нашата рамка за стратегически решения

За да вградим ESG факторите в нашата рамка за стратегически решения, усъвършенствахме нашите процеси на управление и актуализирахме ИТ процесите, за да вземем предвид ESG факторите.

Привличане, мотивиране и задържане на най-добрите таланти, които да ни помогнат да постигнем целите си за устойчивост

За да ни помогнем да привлечем, мотивираме и задържим най-добрите таланти за постигане на нашите цели за устойчивост, създадохме нова длъжност "Ръководител на ESG", за да отговорим на нарастващото значение на ESG и да управляваме нашата програма за устойчивост.  Ръководителят на ESG отговаря за стратегията за ESG, за осигуряване на възможност за реализиране на амбициите ни за устойчив бизнес и за наблюдение на оперативното управление на устойчивостта в различните ни международни бизнеси.

 

Да останете надежден партньор за устойчива световна търговия

За да останем надежден партньор за устойчива световна търговия, започнахме диалог с клиентите и бизнес партньорите по темите за устойчивостта.  През 2022 г. проведохме виртуално събитие, озаглавено "Преход към чиста енергия: нов път напред за световната търговия?". Експертният панел включваше икономист в областта на енергетиката, както и партньори и клиенти на Atradius, които заедно ни помогнаха да подчертаем и проучим някои от ключовите въпроси и рискове, пред които са изправени предприятията в областта на прехода към чиста енергия конкретно и устойчивостта в по-общ план.  Признаваме, че постигането на нулева нетна консумация изисква ново мислене и все още нямаме всички отговори - но сме решени да подкрепяме нашите клиенти в този процес.

Нашите рейтинги за устойчивост

През декември 2022 г. рейтингът на риска на Grupo Catalana Occidente, оценен от рейтинговата агенция Sustainalytics, е 15,0 точки. Поради това агенцията счита, че организацията има нисък риск да изпита съществени финансови въздействия, свързани с фактори, свързани с ESG, и поставя Групата сред 15-те компании с най-добър ESG рейтинг в застрахователния сектор, който включва над 300 компании.

Свързано съдържание

Основни факти и цифри

Ние сме водещ световен доставчик на услуги по застраховане на търговски вземания, гаранции и събиране на вземания с присъствие на всички континенти. Ето и кратък преглед на нашия бизнес днес.

Мениджмънт

Нашите Управителен и Надзорен съвет управляват бизнеса ни, ръководейки се от интересите на нашите акционери и от нуждите на нашите клиенти.

Кредитен рейтинг

Кредитен рейтинг за финансова стабилност от AM Best - A и от Moody's - A1 стабилна перспектива

Ограничение на отговорността

Всяка публикация, налична на или от нашите уебсайтове, като например, но не само, уебстраници, доклади, статии, публикации, съвети и полезно съдържание, кратки съобщения за търговия, инфографики, видеоклипове (всяка от тях наричана "Публикация"), се предоставя само с информационна цел и не е предназначена за препоръка или съвет за конкретни сделки, инвестиции или стратегии по какъвто и да е начин за всеки читател. Читателите трябва да вземат свои собствени независими решения, търговски или други, по отношение на предоставената информация. Въпреки че сме направили всичко възможно, за да гарантираме, че информацията, съдържаща се във всяка Публикация, е получена от надеждни източници, Атрадиус не носи отговорност за каквито и да било грешки или пропуски, както и за резултатите, получени от използването на тази информация. Цялата информация в която и да е Публикация се предоставя "такава, каквато е", без гаранция за пълнота, точност, навременност или за резултатите, получени от нейното използване, и без каквато и да е гаранция, изрична или подразбираща се. В никакъв случай Атрадиус, свързаните с него партньорства или корпорации, нито партньорите, агентите или служителите им, не носят отговорност пред Вас или пред когото и да било друг за каквото и да било решение или действие, предприето въз основа на информацията в която и да било Публикация, или за каквато и да било загуба на възможности, загуба на печалба, загуба на продукция, загуба на бизнес или косвени загуби, специални или подобни щети от какъвто и да било вид, дори ако са били уведомени за възможността за такива загуби или щети.