Преход към чиста енергия: ИТ

Анализ на пазара

  • Белгия,
  • Канада,
  • Китай,
  • Чехия,
  • Дания,
  • Финландия,
  • Франция,
  • Германия,
  • Индия,
  • Индонезия,
  • Ирландия,
  • Италия,
  • Япония,
  • Холандия,
  • Сингапур,
  • Южна Корея,
  • САЩ,
  • Великобрирания
  • Електроника/ИТ

July 2023

Дали ИТ индустрията допринася за или намалява глобалното затопляне?

ITC

Няма как да не отбележим, че индустрията на информационните и комуникационните технологии (ИТ) е в центъра на почти всеки разговор и всяка инициатива, свързана с прехода към чиста енергия. Софтуерът и хардуерът на информационните и комуникационните технологии са основни двигатели на много от решенията, предназначени за справяне с глобалното затопляне. От бордовите компютри в електрическите превозни средства до техниката, използвана във вятърните паркове и соларните масиви, и дори ИТ, необходими за управлението на електрическите мрежи и подобряването на ефективността във всички отрасли.  Нашите екипи по застраховане в САЩ и Германия посочват, че технологии като IoT, Edge Computing и Machine Learning е много вероятно да помогнат за повишаване на енергийната ефективност през следващите години.

Но другата страна на същата тази история на ИТ разкрива индустрия, която консумира енергия. Много енергия. По данни на МАЕ центровете за данни и мрежите за пренос на данни отговарят за 1-1,5 % от световното потребление на електроенергия. Цифровите технологии днес са пряко отговорни за 2% от свързаните с енергията емисии на парникови газове. За да се постигне нулева нетна стойност до 2050 г., МАЕ отбелязва, че индустрията трябва да намали емисиите си с 50% до 2030 г.

Въпреки това индустрията е сериозен инвеститор във възобновяема енергия, като често се стреми да създава собствени източници на енергия, за да се предпази от нестабилността на цените на електроенергията, да намали въздействието си върху околната среда и да подобри репутацията на марката. Така например Citadel Campus, разположен в Невада, САЩ, е един от най-големите центрове за данни в света и работи със 100% зелена енергия. Това не е аномалия, а част от тенденция в индустрията, която предпочита устойчиви решения за възобновяема енергия. Все още не е сигурно дали това е достатъчно, за да се постигнат целите на Нетна Нула.

Използване на ИТ за подобряване на ефективността в ИТ

Формиране на лъча

Формирането на лъча подобрява прецизността и ефективността на WiFi и 5G мрежите, като им позволява да консумират по-малко енергия.

 

IoT

Устройствата, включени в интернет на нещата (IoT), могат да се използват в интелигентни мрежи за намаляване на потреблението на енергия чрез приложения като ефективност на логистиката и контрол на термостатите в сградите.

 

Edge Computing

Edge Computing съхранява и използва данни на или в близост до устройството, на което са създадени, като по този начин намалява необходимостта от центрове за данни и понижава потреблението на енергия и въглеродните емисии.

Какви са основните проблеми в сектора според застрахователите на Атрадиус?

Застрахователите на Атрадиус по целия свят отбелязват сложността на връзката на индустрията с прехода към чиста енергия, като често посочват едни и същи въпроси както за възможностите, така и за предизвикателствата. По своята същност ИТ индустрията работи на върха на технологиите, използвайки науката и иновациите за създаване на решения. Въпреки че правителствените политики неизбежно ще окажат влияние, решенията за чиста енергия най-вероятно ще дойдат от самата индустрия.

Предизвикателства: Кои са най-неотложните предизвикателства пред сектора през следващите три години?

1) Центрове за данни

Нашите застрахователи в Индия, Нидерландия и Китай отбелязаха, че цифровата трансформация води до нарастващо търсене на услуги за съхранение и обработка на данни. Центровете за данни консумират значителни количества енергия за експлоатация и охлаждане, което, както обясни екипът ни в Обединеното кралство, е изправено пред по-големи предизвикателства на фона на по-екстремните климатични условия. Основното предизвикателство пред индустрията е свързано с производството на възобновяема енергия за центровете за данни и подобряването на тяхната ефективност.

2) Правителствени политики

Предприятията, които не преминат към модели за чиста енергия, все по-често ще се оказват платци на свързани с климата такси и данъци. Това обаче не е единственото политическо предизвикателство, пред което са изправени предприятията. Нашите застрахователи в САЩ и Китай отбелязаха, че непоследователността, променящите се енергийни политики и регулациите, които са несигурни или неподходящи за отделните индустрии, могат да бъдат предизвикателство.

3) Кръгова икономика

Нашите застрахователи в Чешката република обясниха, че свеждането до минимум на електронните отпадъци е основно предизвикателство за устойчивото развитие на ИТ индустрията, тъй като изхвърлянето на ИТ устройства допринася за въздействието върху околната среда. Подобреното и засилено рециклиране би могло също така да облекчи натиска върху снабдяването с материали от геополитически нестабилни места.

Възможности: Кои са най-големите възможности за сектора през следващите три години?

1) Центрове за данни

Нашите застрахователи бяха почти единодушни в заключенията си, че изграждането на устойчива ИТ инфраструктура предоставя многовъзможности за индустрията. Те варират от подобряване на енергийната ефективност и изграждане на възобновяеми енергийни източници за центровете за данни до проучване на нови възможности за иновации.

2) Повишено търсене на екологични ИТ решения

Риск мениджърите на застрахователите в Италия и Обединеното кралство отбелязаха, че в различните сектори и сред потребителите се наблюдава повишено търсене на интелигентни решения, които да подпомогнат намаляването на потреблението на енергия. Това включва нарастващата тенденция за зелени офиси и сгради, която включва използването на IoT, платформи за данни и усъвършенствани анализи за намаляване на потреблението на електроенергия, максимално увеличаване на потреблението на електроенергия от възобновяеми източници чрез прогнозиране на времето и подобряване на използването на устройствата и сървърите през целия им жизнен цикъл.

3) Преход към чиста енергия

С нарастването на глобалната динамика в рамките на прехода към чиста енергия ще нараснат и възможностите за сектора на ИТ. От интелигентни слънчеви системи до интелигентни мрежи, прогнозни анализи и необходимост от цифрови технологии, които да спомагат за ефективното съхранение и пренос на енергия, ИТ индустрията ще играе централна роля и ще се радва на достъп до множество и нарастващи възможности.

Къде следва?

Въпреки че понастоящем цифровите технологии са отговорни за 2 % от световните емисии на парникови газове, от 2010 г. насам те са нараснали сравнително скромно, въпреки бързо нарастващото търсене на цифрови услуги. Това се дължи на подобренията в енергийната ефективност на предприятията и устройствата в индустрията, както и на все по-широкото използване на възобновяема енергия от ИТ компаниите и на по-широката декарбонизация на електрическите мрежи в много региони, като например Тасмания в Австралия. Освен това инициативи като Втория стратегически план "Хоризонт Европа" за периода 2025-2027 г., в който ключова стратегическа ориентация на стратегическия план е: "Превръщане на Европа в първата кръгова, неутрална по отношение на климата и устойчива икономика с цифрови технологии чрез преобразуване на нейните системи за мобилност, енергетика, строителство и производство", ще спомогнат за по-нататъшното оптимизиране на ефективността на сектора. Нещо повече, както отбелязват нашите застрахователи в Швеция и Китай, решенията за възобновяема енергия могат да бъдат от полза за сектора на ИТ по отношение на повишаване на доходите, увеличаване на търсенето от страна на клиентите и създаване на работни места.

Свързани документи

Ограничение на отговорността

Всяка публикация, налична на или от нашите уебсайтове, като например, но не само, уебстраници, доклади, статии, публикации, съвети и полезно съдържание, кратки съобщения за търговия, инфографики, видеоклипове (всяка от тях наричана "Публикация"), се предоставя само с информационна цел и не е предназначена за препоръка или съвет за конкретни сделки, инвестиции или стратегии по какъвто и да е начин за всеки читател. Читателите трябва да вземат свои собствени независими решения, търговски или други, по отношение на предоставената информация. Въпреки че сме направили всичко възможно, за да гарантираме, че информацията, съдържаща се във всяка Публикация, е получена от надеждни източници, Атрадиус не носи отговорност за каквито и да било грешки или пропуски, както и за резултатите, получени от използването на тази информация. Цялата информация в която и да е Публикация се предоставя "такава, каквато е", без гаранция за пълнота, точност, навременност или за резултатите, получени от нейното използване, и без каквато и да е гаранция, изрична или подразбираща се. В никакъв случай Атрадиус, свързаните с него партньорства или корпорации, нито партньорите, агентите или служителите им, не носят отговорност пред Вас или пред когото и да било друг за каквото и да било решение или действие, предприето въз основа на информацията в която и да било Публикация, или за каквато и да било загуба на възможности, загуба на печалба, загуба на продукция, загуба на бизнес или косвени загуби, специални или подобни щети от какъвто и да било вид, дори ако са били уведомени за възможността за такива загуби или щети.