Енергиен преход при Текстил

Анализ на пазара

  • Белгия,
  • Канада,
  • Китай,
  • Чехия,
  • Дания,
  • Финландия,
  • Франция,
  • Германия,
  • Индия,
  • Индонезия,
  • Ирландия,
  • Италия,
  • Япония,
  • Холандия,
  • Сингапур,
  • Южна Корея,
  • САЩ,
  • Великобрирания
  • Текстил

October 2023

Изпиране на въглеродния отпечатък на модната индустрия.

 

 

Clean energy transition - textiles | Atradius

 

 

Като потребители, които търсят начини да намалят индивидуалното си въздействие върху околната среда, можем да намалим броя на полетите, които предприемаме. Можем да инсталираме фотоволтаици на покривите си, да подобрим изолацията на домовете си или да инвестираме в електромобил. Малцина от нас биха погледнали на дрехите в гардероба си като на основен източник на загриженост за околната среда. Въпреки това модната индустрия е отговорна за 10 % от световните въглеродни емисии (повече от авиацията и корабоплаването взети заедно). Тя е вторият най-голям потребител на вода в света и е отговорна за 20 % от световните отпадъчни води. А когато перем дрехите си, всяка година изхвърляме 500 000 тона микропластмаса в океана. Това е еквивалентът на 50 милиарда пластмасови бутилки.
 
Почистването на екологичния отпечатък на индустрията е огромно начинание, което носи както рискове, така и ползи. Нашият експерт от сектора в Турция посочи, че за да се развие кръгова икономика, марките ще трябва да "убедят клиентите си да купуват по-малко дрехи и да купуват повече рециклирани и устойчиви дрехи".
 
Въпреки предизвикателството, много правителства вече са започнали това пътуване. Стратегията на ЕС за устойчив и кръгов текстил разглежда жизнения цикъл на продуктите и координира действия за промяна на начина, по който те се произвеждат и потребяват. В САЩ калифорнийският Закон за защита на работниците в производството на облекло има за цел да защити работниците в модната индустрия на щата, като е предложено и законодателство на национално равнище. В Китай правителството наскоро постави цел за увеличаване на рециклирането на текстилните отпадъци до 30% до 2030 г.

Какви са основните проблеми в сектора според експертите на Атрадиус?

Застрахователите на Atradius, намиращи се във водещите региони за производство на текстил в света, споделиха своите мисли за предизвикателствата и възможностите пред индустрията. Това включва нашите секторни експерти в: Китай, Франция, Германия, Хонконг, Индия, Италия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция и САЩ. Те обясниха, че текстилният сектор може да сведе до минимум отпадъците и да намали въздействието върху околната среда в региона чрез възприемане на кръгови практики като рециклиране, повторна употреба и промяна на предназначението. Те могат също така да избират екологични тъкани и цветни пигменти и да оптимизират технологиите за подобряване на веригите за доставки и намаляване на потреблението на вода. По-специално нашите застрахователи в Италия, Япония и Китай признаха местния апетит на производителите да се възползват от възможностите, предоставени от прехода към устойчивост в модната индустрия.

Предизвикателства: Кои са най-неотложните предизвикателства пред сектора през следващите три години?

1) Високи разходи за иновации

Дружествата с ограничен капитал или нисък марж на печалбата може да не са в състояние да отделят повече средства за научноизследователска и развойна дейност за преминаване към чиста енергия, рециклирани тъкани и усъвършенствани текстилни материали. Освен това, както посочиха нашите застрахователи в Азиатско-тихоокеанския регион, световната икономика все още е в спад. Преминаването към кръгова икономика всъщност е още едно бреме за средните и малките предприятия.

2) Създаване на кръгови процеси

Подобряването на устойчивостта в текстилната промишленост ще включва намаляване на количеството дрехи, които се изхвърлят на сметището. Експертите ни от сектора в Турция и Италия обясниха, че индустрията трябва да се справи с този проблем, като проектира продуктите по начин, който да улесни повторната им употреба и рециклирането.

3) Вериги за доставки

Текстилната индустрия работи с дълги и често сложни вериги за доставки. Осигуряването на ESG по цялата дължина на веригата е предизвикателство. Това включва намаляване на употребата на изкопаеми горива (при създаването на изкуствени влакна), рециклиране на памук (намаляване на нуждата от глад за вода в завода) и подобряване на условията на труд на производителите на облекла.

Възможности: Кои са най-големите възможности за сектора през следващите три години?

1) Ефективност

По-голямата индустриална ефективност може да помогне за намаляване на отпадъците (и спестяване на пари) - от интелигентни вериги за доставки до усъвършенствани производствени процеси. Експертите ни в Италия казват: "Цифровият преход е тясно свързан с устойчивия преход в синергия, при която първият е средство за постигане на втория, който е целта."

2) Нови клиенти/пазари

Предприятията, които развиват екологични практики, имат възможност да увеличат броя на клиентите си и да навлязат на нови пазари. Нашите експерти на всеки пазар обясниха как фирмите могат да се възползват от по-добър имидж на марката за ангажиране на клиентите и лоялност, и потенциално да увеличат пазарния си дял.

3) Правителствена подкрепа

Тъй като светът се опитва да сведе глобалното затопляне до нула, много правителства предоставят средства и данъчни стимули за екологично развитие и глоби за компаниите, които не спазват законодателството. Както отбелязват нашите експерти в Тайван: "Предприятията биха могли да се възползват от държавни субсидии и данъчни облекчения, което би могло да ги подпомогне в дългосрочното им развитие."

Къде следва?

В бъдеще модната индустрия има много възможности да използва цифровите технологии, за да намали въздействието си върху околната среда. Области като 3D принтиране, виртуална реалност и изкуствен интелект могат да бъдат използвани за намаляване на отпадъците и подобряване на потребителското преживяване. Индустрията би могла да постави по-голям акцент върху кръговата икономика, като използва технологиите за подобряване на възможностите за рециклиране, което от своя страна би могло да ѝ помогне да изгради нови пазари за рециклирани стоки и да повиши устойчивостта си. В крайна сметка, като използва технологиите за постигане на кръгов подход към модната икономика, индустрията може да избегне необходимостта да използва послания като "купувай по-малко". Вместо това текстилната индустрия може да създаде нови възможности и нови пазари, като същевременно намали въздействието си върху околната среда.

Рециклиране на текстил

Рециклирането на текстил може да бъде сложно, в зависимост от това дали дадена тъкан е смес от материали. Някои възможности включват:

  • Рециклиране на тъкани

Взема парчета от цялостен плат (от готови изделия или фабрични изрезки) и ги зашива отново, за да създаде нова дреха или части от нова дреха.

  • Рециклиране на влакна

Дрехите се раздробяват на влакна за повторна употреба. Недостатъкът е, че "новите" влакна могат да бъдат с лошо качество и ако не са регулирани, могат да съдържат вещества, които будят безпокойство.

  • Рециклиране на полимери

Текстилните материали се разтопяват или разтварят до нивото на полимера и могат да бъдат възстановени до еквивалентно на девственото качество.

Свързани документи

Ограничение на отговорността

Всяка публикация, налична на или от нашите уебсайтове, като например, но не само, уебстраници, доклади, статии, публикации, съвети и полезно съдържание, кратки съобщения за търговия, инфографики, видеоклипове (всяка от тях наричана "Публикация"), се предоставя само с информационна цел и не е предназначена за препоръка или съвет за конкретни сделки, инвестиции или стратегии по какъвто и да е начин за всеки читател. Читателите трябва да вземат свои собствени независими решения, търговски или други, по отношение на предоставената информация. Въпреки че сме направили всичко възможно, за да гарантираме, че информацията, съдържаща се във всяка Публикация, е получена от надеждни източници, Атрадиус не носи отговорност за каквито и да било грешки или пропуски, както и за резултатите, получени от използването на тази информация. Цялата информация в която и да е Публикация се предоставя "такава, каквато е", без гаранция за пълнота, точност, навременност или за резултатите, получени от нейното използване, и без каквато и да е гаранция, изрична или подразбираща се. В никакъв случай Атрадиус, свързаните с него партньорства или корпорации, нито партньорите, агентите или служителите им, не носят отговорност пред Вас или пред когото и да било друг за каквото и да било решение или действие, предприето въз основа на информацията в която и да било Публикация, или за каквато и да било загуба на възможности, загуба на печалба, загуба на продукция, загуба на бизнес или косвени загуби, специални или подобни щети от какъвто и да било вид, дори ако са били уведомени за възможността за такива загуби или щети.